W przypadku szczególnie wrażliwych grup (jak dzieci, ale także przyszłe mamy i kobiety karmiące piersią) zaleca się spożycie wody dobrej jakości, najlepiej pozbawionej pozostałości procesu chemicznego uzdatniania wody. Doskonałym wyborem w takim przypadku jest naturalnie czysta woda butelkowana. Jakość takiej wody jest nie tylko bezpieczna, ale też potencjalnie bardziej korzystna dla zdrowia, właśnie ze względu na tę naturalną czystość. Proces uzdatniania wody ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa, jednak produkty będące pochodną takich procesów (np. chlorowania) nie są zupełnie nieistotne dla zdrowia, szczególnie dla najbardziej wrażliwych osób – małych dzieci, a także kobiet w ciąży. W przeciwieństwie do wody wodociągowej, wody butelkowane, w tym oczywiście te polecane w żywieniu małych dzieci, są wodami o tzw. pierwotnej czystości – nie zawierają zanieczyszczeń wynikających z działalności człowieka. Nie trzeba ich uzdatniać, a wręcz jest to zabronione, dzięki temu nie zawierają pozostałości tych procesów. Wody butelkowane mają bardziej restrykcyjne wymagania odnośnie czystości mikrobiologicznej, w tym odnośnie badania i obecności bakterii chorobotwórczych.
Ważnym aspektem jest również stan infrastruktury, którą płynie woda wodociągowa. Ponad połowa rur dostarczających wodę kranową ma więcej niż 50 lat, a 45% − od 25 do 50 lat*, a jakość wody z kranu jest zależna nie tylko od jakości wody w punkcie poboru, stosowanych procesów uzdatniania, ale też od stanu sieci wodociągowej w miejscu zamieszkania.