Świat rozwijającego się w brzuchu mamy dziecka składa się w 99% z wody. Dlatego kobiety w ciąży powinny zwrócić szczególną uwagę na jakość wody, którą piją na co dzień. Czy woda oligoceńska to najlepszy wybór?
Woda oligoceńska to woda artezyjska, mieszcząca się między warstwami skał piaskowych i przez nie filtrowana - w niecce mazowieckiej występuje na głębokości 200m. Ogólnie docenia się walory zbadanej i wolnej od zanieczyszczeń wody oligoceńskiej, niemniej w przypadku kobiet w ciąży, eksperci zwracają uwagę na kilka bardzo ważnych czynników:
- sposób przechowywania – najlepiej w lodówce i nigdy dłużej niż 24 godziny. Należy starannie umyć pojemnik po wodzie oligoceńskiej z uwagi na ryzyko namnożenia bakterii
- jakość źródła – sprawdzenie składu fizykochemicznego wody w instytucji, która odpowiada za administrowanie danym ujęciem. Dlaczego?
Woda dla kobiet w ciąży powinna być niskomineralizowana (suma składników mineralnych do 500mg/l), niskosodowa
(<20 mg/l), niskosiarczanowa (<20 mg/l), o zawartości fluorków nie przekraczających 0.7 mg/l, niskiej zawartości azotanów (<10 mg/l) i azotynów (<0.02 mg/l). Woda kranowa jak i woda oligoceńska mogą zawierać wyższe stężenie tych substancji, dlatego pewniejszym rozwiązaniem jest wybór przebadanej wody butelkowanej, która ma szczegółowo opisany skład oraz ilość minerałów.