O wodzie
O wodzie
Jak klasyfikujemy wody?
Woda mineralna
Woda mineralna
Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która zawiera zróżnicowane składniki mineralne jak wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki. Wody wysoko zmineralizowane nie są odpowiednie do stałego spożycia w większych ilościach.
Woda źródlana
Woda źródlana
Woda źródlana to woda podziemna naturalnego pochodzenia, najczęściej niskozmineralizowana. Jest odpowiednia do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia. Składniki, które niektóre osoby powinny limitować występują w małych ilościach (chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki).
Woda stołowa
Woda stołowa
Woda stołowa to woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do których dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne. Wody takie przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.
Woda lecznicza
Woda lecznicza
Wśród wód butelkowanych wyróżniamy grupę wód o działaniu leczniczym. Mogą one mieć bardzo wysoką mineralizację (nawet 34 tys. mg/l) i są stosowane najczęściej wg wskazań lekarza. Szczególne właściwości i wskazania do stosowania takich wód muszą być potwierdzone odpowiednimi badaniami.
Wody mineralne dzielimy wg stopnia mineralizacji, czyli ogólnej zawartości składników mineralnych, na wody:
- bardzo niskozmineralizowane: <50 mg/l
- nisko zmineralizowane: > 50 – 500 mg/l
- średnio zmineralizowane: > 500 – 1500 mg/l
- wysoko zmineralizowane: > 1500 mg/l
Którą wybrać? Każda woda ma unikalny, charakterystyczny jedynie dla niej skład, a tym samym smak. Najlepiej wybierać taką, która z jednej strony odpowiada potrzebom naszego organizmu, a z drugiej trafia w nasze preferencje smakowe, po to, aby jej picie było przyjemnością i byśmy najchętniej sięgali właśnie po wodę.
Wody przeznaczone do stałego spożycia to wody nisko- i średnio zmineralizowane, w tym wody odpowiednie dla małych dzieci.
Ile wody należy wypijać?
Nasz organizm traci codziennie ok. 2,5-3l wody. Nawet niewielki niedobór powoduje zmęczenie, rozdrażnienie, ból głowy czy trudności z koncentracją. Dlatego należy pić codziennie przynajmniej tyle, ile tracimy. Woda powinna stanowić min. 60-80% tego, co pijemy.
1-3 lat |
4-6 lat |
7-9 lat |
chłopcy
10-18 lat |
dziewczęta
10-18 lat |
mężczyźni
> 19 lat |
kobiety
> 19 lat |
w ciąży |
karmiąc |
1,25 L | 1,6 L | 1,75 L | 2,1-2,5 L | 1,9-2,0 L | 2,5 L | 2,0 L | 2,3 L | 2,7 L |
Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020
Pij szklankę wody zaraz po przebudzeniu i tuż przed snem. Nie dopuszczaj do powstania uczucia pragnienia, gdyż jest ono pierwszą oznaką odwodnienia.
Pamiętaj, by pić wodę
• o temperaturze pokojowej,
• koniecznie małymi porcjami,
• regularnie przez cały dzień.
Z butelki czy z kranu?
Woda butelkowana
Woda butelkowana
Woda do butelkowana musi być pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz nie może być poddawana żadnym procesom zmieniającym jej naturalny skład. Musi pochodzić z zasobów podziemnych, dobrze izolowanych geologicznie od środowiska zewnętrznego. Aby zachować skład, butelkowanie odbywa się w jak najbliższym sąsiedztwie miejsca wydobycia.
Woda z kranu
Woda z kranu
Woda z kranu jest wodą uzdatnioną i formalnie można z niej korzystać do celów spożywczych, warto mieć jednak świadomość, że może pochodzić ona z wód powierzchniowych, np. rzek, i zanim trafi do kranu, przechodzi wiele procesów uzdatniania. Spore znaczenie ma również stan instalacji wodociągowych. Długość rur, liczba zastojów w sieci, wiek i materiały, z jakich jest wykonana infrastruktura może wpływać na jakość wody i sprawiać, że ta, która płynie bezpośrednio z naszych kranów może różnić się od tej, która wypływała na początku swojej drogi.