Klasyfikacja wody

Woda źródlana to synonim czystej wody.

Woda - najbardziej potrzebna nam substancja po tlenie. Powiedzieć, że bez niej nie byłoby życia, wydaje się banalnym stwierdzeniem, a jednak… Bez niej nie istniejemy. Nie można jej niczym zastąpić, a nasz organizm niestety nie może jej magazynować, dlatego, aby prawidłowo funkcjonować, musimy pić, najlepiej naturalną wodę.

czytaj więcej
WODA MINERALNA
Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która charakteryzuje się bardzo zróżnicowaną zawartością składników mineralnych oraz stabilnym składem. Niektóre wody mineralne mogą zawierać w znacznych ilościach substancje mające  znaczenie fizjologiczne dla organizmu, takie jak: wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki. Wody wysoko zmineralizowane nie są odpowiednie do stałego spożycia w większych ilościach.
WODA ŹRÓDLANA
Woda źródlana to woda podziemna naturalnego pochodzenia o składzie mineralnym i właściwościach wymaganych dla wody przeznaczonej do stałego spożycia. Nie zawiera ona w znacznych ilościach składników, które powinny być limitowane przez niektóre osoby w codziennej diecie, takich jak: chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki. Najczęściej jest to woda niskozmineralizowana, odpowiednia do stałego stosowania  bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia. Można ją wykorzystywać zarówno do bezpośredniego spożycia jak i przyrządzania innych napojów i potraw.
WODA STOŁOWA
Woda stołowa to woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do których  w procesie produkcji dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne po to, by uzyskać skład odpowiedni do określonego sposobu wykorzystania wody. Wody takie przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.
WODA LECZNICZA
Wśród wód butelkowanych wyróżniamy grupę wód o działaniu leczniczym. Mogą one mieć bardzo wysoką mineralizację (nawet 34 tys. mg/l) i są stosowane najczęściej wg wskazań lekarza. Szczególne właściwości i wskazania do stosowania takich wód muszą być potwierdzone odpowiednimi badaniami.

Wody butelkowane dzielimy wg stopnia mineralizacji, czyli ogólnej zawartości składników mineralnych, na wody:

  • bardzo niskozmineralizowane: < 50 mg/l
  • nisko zmineralizowane: > 50 – 500 mg/l
  • średnio zmineralizowane: > 500 – 1500 mg/l
  • wysoko zmineralizowane: > 1500 mg/l

Zarówno w naturze, jak i w sklepach najwięcej jest wód o składzie, który odpowiada potrzebom większości z nas. Dlatego też spośród ogółu wód butelkowanych największą grupę stanowią wody o niskiej i średniej mineralizacji, przy czym ok. 54% to wody źródlane, ok. 44% - wody mineralne, zaś wody stołowe to ok. 2% wszystkich dostępnych wód. Którą wybrać? Każda woda ma unikalny, charakterystyczny jedynie dla niej skład, a tym samym smak. Najlepiej wybierać taką, która z jednej strony odpowiada potrzebom naszego organizmu, a z drugiej trafia w nasze preferencje smakowe, po to aby jej picie było przyjemnością i byśmy sięgali najchętniej właśnie po wodę.

Bilans wodny

Ile wody należy wypijać?

Nasz organizm traci codziennie ok. 2,5-3l wody. Nawet niewielki niedobór powoduje zmęczenie, rozdrażnienie, ból głowy czy trudności z koncentracją uwagi. Dlatego warto dbać o prawidłowe nawodnienie i pić codziennie przynajmniej tyle, ile tracimy. Woda powinna stanowić min. 60-80% tego, co pijemy.

zalecane ilości picia wody 1,1 - 1,2 1,3 1,6 1,9 2,1 2,5 2,3 2,7
Pij szklankę wody zaraz po przebudzeniu i tuż przed snem. Nie dopuszczaj do powstania uczucia pragnienia, gdyż jest ono pierwszą oznaką odwodnienia.
+
Pamiętaj, by pić wodę
- o temperaturze pokojowej,
- koniecznie małymi porcjami,
- regularnie przez cały dzień.
!

Fakty i mity

WODA BUTELKOWANA A KRANOWA

Z butelki czy z kranu?

Jakość bezpieczną dla zdrowia powinna wykazywać nie tylko woda butelkowana, ale też wodociągowa. Warto mieć świadomość, że jakość ta jest jednak oceniana w odrębnych przepisach.

Wody butelkowane jako produkty spożywcze podlegają przepisom ustawy o bezpieczeństwie żywności. Woda wodociągowa, która w największej ilości wykorzystywana jest do celów sanitarno-higienicznych i gospodarczych, podlega przepisom ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Wymagania jakościowe ustalone w tych odrębnych przepisach wynikają z różnego pochodzenia i przeznaczenia danej wody i dlatego dopuszczalne limity na obecność składników niepożądanych oraz kryteria mikrobiologiczne dla wód butelkowanych są bardziej rygorystyczne niż dla wody wodociągowej.

Stwierdzenie, że „w wielu miejscach w Polsce woda w kranie ma bardzo dobrą jakość, jest bogata w składniki mineralne i bez problemu można ją pić prosto z kranu” nie uwzględnia rzeczywistego stanu wody w punkcie jej odbioru przez konsumentów. W większości przypadków woda wodociągowa (pochodząca również z ujęć powierzchniowych) uzyskuje taką jakość dopiero po zastosowaniu wielu różnych procesów uzdatniania, jak filtracja, koagulacja, flokulacja, chlorowanie, ozonowanie, promieniowanie UV, mikrofiltracja czy demineralizacja. Stosowanie uzdatniania skutkuje pozostawieniem w wodzie resztkowych ilości użytych chemikaliów czy powstawaniem związków wymagających limitowania ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne. Demineralizacja czy też mikrofiltracja powodują usunięcie nie tylko składników niepożądanych, ale również zmianę naturalnego składu mineralnego wody w tym także składników pożądanych ze względów zdrowotnych. W Polsce blisko 70% wody wodociągowej pochodzi wprawdzie z zasobów podziemnych, ale jej gromadzenie w zbiornikach, a następnie przekazywanie za pomocą rozbudowanych systemów rurociągów i instalacji wodnych, zmienia niestety niekorzystnie jej jakość. Wiąże się to z koniecznością stosowania procesów dezynfekcji również wód pochodzących z ujęć podziemnych. Występują też lokalnie zanieczyszczenia ujęć wody wodociągowej, jak również zanieczyszczenia wtórne, powodowane często złym stanem technicznym i sanitarnym instalacji wewnątrz budynków, doprowadzających wodę bezpośrednio do punktu odbioru przez konsumenta.

Woda może być uznana jako odpowiednia do butelkowania, wyłącznie jeśli pochodzi z zasobów podziemnych, dobrze izolowanych geologicznie od środowiska zewnętrznego i jest pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Nie wymaga więc uzdatniania i nie może być poddawana żadnym procesom zmieniającym jej naturalny skład mineralny. Aby go zachować, butelkowanie odbywa się w jak najbliższym sąsiedztwie miejsca wydobycia wody a standardy technologiczne są bardziej restrykcyjne. Dzięki temu woda butelkowana jest wodą o zachowanym naturalnym składzie mineralnym i jakości nie tylko bezpiecznej, ale również bardziej korzystnej dla zdrowia.

Wody butelkowane podobnie jak inne środki spożywcze cechuje różnorodność pod względem zawartości składników rozpuszczonych oraz rodzaju i stężenia składników mających znaczenie fizjologiczne, w tym wapnia, magnezu, sodu, chlorków, fluorków, jodków. Są wśród nich wody:

  • przeznaczone do stałego spożycia, bez ograniczeń związanych z wiekiem i stanem zdrowia i są to wody nisko- i średnio zmineralizowane, w tym wody odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci;
  • wody, których spożycie może uzupełniać niedobory składników mineralnych lub wspomagać procesy trawienia i przemiany materii.

Najlepiej wybierać taką, która odpowiada naszym potrzebom, ale też preferencjom smakowym, aby jej picie było przyjemnością, a nie czymś, co postrzegamy jako przykry obowiązek. Picie wody ma niezaprzeczalne korzyści i warto po nią sięgać na co dzień.

przydatne linki

Tu warto zajrzeć

wczytywanie

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Niezbędne pliki cookies

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.).
Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Akceptuję cookies analityczne

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie.
Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Akceptuję cookies personalizujące

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Akceptuję cookies targetujące

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.