Logo Żywiec Zdrój - napis falujący jak płynący potok
O wodzie

O wodzie

Woda źródlana to synonim czystej wody

Woda - najbardziej potrzebna nam substancja po tlenie. Powiedzieć, że bez niej nie byłoby życia, wydaje się banalnym stwierdzeniem, a jednak... Bez niej nie istniejemy. Nie można jej niczym zastąpić, a nasz organizm niestety nie może jej magazynować, dlatego, aby prawidłowo funkcjonować, musimy pić, najlepiej naturalną wodę.

Jak klasyfikujemy wody?

Woda mineralna

Woda mineralna

Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która zawiera zróżnicowane składniki mineralne jak wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki. Wody wysoko zmineralizowane nie są odpowiednie do stałego spożycia w większych ilościach.

Woda źródlana

Woda źródlana

Woda źródlana to woda podziemna naturalnego pochodzenia, najczęściej niskozmineralizowana. Jest odpowiednia do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia. Składniki, które niektóre osoby powinny limitować występują w małych ilościach (chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki).

Woda stołowa

Woda stołowa

Woda stołowa to woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do których dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne. Wody takie przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.

Woda lecznicza

Woda lecznicza

Wśród wód butelkowanych wyróżniamy grupę wód o działaniu leczniczym. Mogą one mieć bardzo wysoką mineralizację (nawet 34 tys. mg/l) i są stosowane najczęściej wg wskazań lekarza. Szczególne właściwości i wskazania do stosowania takich wód muszą być potwierdzone odpowiednimi badaniami.

Wody butelkowane dzielimy wg stopnia mineralizacji, czyli ogólnej zawartości składników mineralnych, na wody:

  • bardzo niskozmineralizowane: <50 mg/l
  • nisko zmineralizowane: > 50 – 500 mg/l
  • średnio zmineralizowane: > 500 – 1500 mg/l
  • wysoko zmineralizowane: > 1500 mg/l


Którą wybrać? Każda woda ma unikalny, charakterystyczny jedynie dla niej skład, a tym samym smak.Najlepiej wybierać taką, która z jednej strony odpowiada potrzebom naszego organizmu, a z drugiej trafia w nasze preferencje smakowe, po to aby jej picie byłoprzyjemnością i byśmy najchętniej sięgali właśnie po wodę.

Informacja

Wody przeznaczone do stałego spożycia to wody nisko- i średnio zmineralizowane, w tym wody odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci.

Ile wody należy wypijać?

Nasz organizm traci codziennie ok. 2,5-3l wody. Nawet niewielki niedobór powoduje zmęczenie, rozdrażnienie, ból głowy czy trudności z koncentracją. Dlatego należy pić codziennie przynajmniej tyle, ile tracimy. Woda powinna stanowić min. 60-80% tego, co pijemy.

Informacja

Pij szklankę wody zaraz po przebudzeniu i tuż przed snem. Nie dopuszczaj do powstania uczucia pragnienia, gdyż jest ono pierwszą oznaką odwodnienia.

Uwaga

Pamiętaj, by pić wodę
• o temperaturze pokojowej,
• koniecznie małymi porcjami,
• regularnie przez cały dzień.

Z butelki czy z kranu?

Woda butelkowana

Woda butelkowana

Woda do butelkowana musi być pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz nie może być poddawana żadnym procesom zmieniającym jej naturalny skład. Musi pochodzić z zasobów podziemnych, dobrze izolowanych geologicznie od środowiska zewnętrznego. Aby zachować skład, butelkowanie odbywa się w jak najbliższym sąsiedztwie miejsca wydobycia.

Woda z kranu

Woda z kranu

W Polsce blisko 70% wody wodociągowej pochodzi wprawdzie z zasobów podziemnych, ale w większości przypadków wymaga ona uzdatnienia. To powoduje, że pozostają w niej resztkowe ilości chemikaliów oraz powstają związki wymagające limitowania. Z kolei demineralizacja czy też mikrofiltracja powodują usunięcie wartościowych składników. Niekiedy też stan wody w punkcie odbioru jest gorszy z powodu zanieczyszczeń wtórnych, takich jak zły stan instalacji wewnątrz budynku.

Tu warto zajrzeć

  • Fakty i mity

    Fakty i mity

    Zweryfikuj swoją wiedzę o wodzie.

    Zobacz
  • Żywiec Zdrój z Nutą Smaku

    Żywiec Zdrój z Nutą Smaku

    Napoje z niską lub zerową zawartością cukru, z wyłącznie naturalnymi aromatami i barwnikami.

    Zobacz

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Niezbędne pliki cookies

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.).
Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Akceptuję cookies analityczne

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie.
Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Akceptuję cookies personalizujące

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Akceptuję cookies targetujące

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.