W dniach 27.02 do 1.03.2015 r. na Zamku w Rynie w województwie warmińsko-mazurskim odbyła się XIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych. Żywiec Zdrój S.A., wyłączny dystrybutor marek Evian i Badoit, był Partnerem tego wydarzenia.
Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „L'art de la cuisine Martell” to jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych roku. Konkurs rokrocznie gromadzi elitę polskiej gastronomii. Spotykają się na nim nie tylko najlepsi szefowie kuchni, ale również młode talenty kulinarne, restauratorzy i przedstawiciele segmentu HoReCa. Partnerem XIII edycji Konkursu została firma Żywiec Zdrój S.A.
„Obecność wodnego Partnera na tym wydarzeniu nie była związana tylko z naturalną koniecznością zaspokojenia pragnienia wszystkich uczestników” – mówi Dariusz Struciński, Honorowy Prezes Zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni sprawującej patronat merytoryczny nad Konkursem. „Woda powinna być pełnoprawnym towarzyszem każdego wykwintnego posiłku. W najlepszych restauracjach świata pojawiają się wodni doradcy - hydrosommelierzy, którzy dobierają wodę i podają ją tak, aby idealnie podkreśliła smak zamówionego dania. Dlatego nie mogło tutaj zabraknąć rynkowego lidera wodnej kategorii.” – dodaje Struciński.
Żywiec Zdrój S.A. zapewnił wybór wód ze swojego portfolio – od rodzimych - lekkiej i neutralnej w smaku wody niegazowanej Żywiec Zdrój, przez żywiołowy wariant gazowany, z dużą zawartością silnie musującego dwutlenku węgla, po doskonale znane na całym świecie francuskie marki – Evian i Badoit, których firma jest dystrybutorem.
„Dla naszej firmy udział w tego typu wydarzeniach to doskonały sposób nawiązywania relacji z osobami ze środowiska HoReCa, w którym chcemy być obecni z naszymi markami.” – mówi Rafał Spiżewski, Kierownik ds. Kanału AFH firmy Żywiec Zdrój S.A. „Przejęcie odpowiedzialności za dystrybucję marek Evian i Badoit otwiera nam w tym zakresie dodatkowe możliwości” – nie kryje zadowolenia Spiżewski.
Poza wodą, która gasiła pragnienie gości i uczestników Konkursu, firma ufundowała także nagrody finansowe dla laureatów. Wyłoniono ich spośród 16 zakwalifikowanych do rywalizacji zespołów. Wygrali - Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence z Poznania. II miejsce zdobyli Filip Stępień i Dawid Ślęczka z Hotelu Galaxy Restauracja Andromeda, natomiast III - Daniel Olas i Dawid Szkudlarek z Hotelu Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy z Kołobrzegu.
O wodzie Evian
Woda Evian ma swoje źródło we francuskich Alpach. Zanim znajdzie się w butelce, przechodzi proces naturalnej filtracji, trwającej ponad 15 lat. Tajemnica czystości i składu tej doskonałej wody jest związana z jej unikalną równowagą mineralną. Evian to najbardziej rozpoznawalna na świecie marka naturalnej wody mineralnej, obecna w ponad 150 krajach. Wszędzie tam, gdzie pojawiają się zagraniczni goście oraz klienci ceniący sobie luksus i jakość, powinna znaleźć się woda Evian - wyjątkowa nie tylko ze względu na swoją historię, skład i pochodzenie, ale także innowacyjność oraz unikatową komunikację. Evian to nie tylko marka naturalnej wody mineralnej, to styl życia.
„Smak zrównoważony – ani za słodki, ani za słony; woda mocno obecna w ustach jedną zdecydowaną nutą mineralną. Końcówka o smaku zasadowym. Zauważano nawet nuty chili, grzybów. Ciekawa, indywidualna woda.” (z wyników panelu degustacyjnego Magazynu WINO)
O wodzie Badoit
Badoit to marka naturalnej wody mineralnej pochodzącej ze słynnego źródła St-Galmeir we Francji, znanego ze swych właściwości mineralnych już od 1778 roku. Badoit to woda inna niż wszystkie. Bezpośrednio ze źródła wypływa wzbogacona naturalnym dwutlenkiem węgla. Jej niepowtarzalna kompozycja minerałów oraz smak stanowią najlepsze dopełnienie każdego posiłku i wyśmienitego wina. Drobne, delikatne bąbelki w sposób subtelny i wyważony podkreślają smak potraw i sprawiają, że jedzenie staje się prawdziwym doznaniem. Nie bez powodu w najbardziej prestiżowych gronach gastronomicznych i enologicznych uzyskała opinię „szampana wśród wód”.
O wodzie Żywiec Zdrój
Krystalicznie czysta niegazowana woda czerpana z przepięknie położonych źródeł zlokalizowanych w otulinie Żywieckiego Parku Krajobrazowego. Pochodzenie i optymalny skład nadają wodzie Żywiec Zdrój wyjątkowe odświeżające właściwości. To woda bardzo lekka, o neutralnym smaku z bardzo delikatnym mineralnym odcieniem. Dzięki temu jest odpowiednia dla każdego, nawet dla osób o szczególnych wymaganiach. Wyjątkowe walory smakowe i najwyższa jakość sprawiają, że Żywiec Zdrój jest od lat wodą butelkowaną numer 1 na polskim rynku.
„Woda odświeżająca, bardzo lekka, gładka na podniebieniu, z mineralnym odcieniem (…) doskonale spełnia swą podstawową odświeżającą rolę” (z wyników panelu degustacyjnego Magazynu WINO).
O wodzie Żywioł od Żywiec Zdrój S.A.
Woda gazowana Żywioł od Żywiec Zdrój S.A to unikalne połączenie krystalicznie czystej wody i niezwykle charakterystycznych bąbelków. Wysoki poziom nasycenia dwutlenkiem węgla gwarantuje niesamowite, wręcz żywiołowe doznania. Doskonała jakość wody oraz odpowiednio wysoka zawartość dwutlenku węgla zaspokoi potrzeby każdego poszukiwacza mocnego orzeźwienia. To właśnie dlatego ta woda jest jedną z najchętniej wybieranych wód gazowanych w Polsce.
O firmie Żywiec Zdrój S.A.
Firma Żywiec Zdrój S.A. na początku swego funkcjonowania była niewielkim zakładem produkującym wodę źródlaną. Dynamiczny rozwój sprawił, że w 2001 roku została ona przekształcona w spółkę akcyjną i stała się częścią grupy Danone. Obecnie firma zatrudnia blisko 600 pracowników i według rankingu dziennika Rzeczpospolita znajduje się w czołówce polskich przedsiębiorstw (Lista 500). Według danych agencji badawczej Nielsen Żywiec Zdrój S.A. jest liderem sprzedaży w kategorii wód butelkowanych zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym, a woda Żywiec Zdrój jest najpopularniejszą wodą butelkowaną w Polsce. Od 2013 r. firma prowadzi dystrybucję marek Evian i Badoit na polskim rynku, uzupełniając w ten sposób swoją ofertę i rozwijając działalność w obszarze HoReCa.