
o Firmie
o Firmie
Żywiec Zdrój jest częścią grupy spółek DANONE - producenta żywności dopasowanej do potrzeb odbiorców na każdym etapie życia.
W Polsce DANONE działa w 4 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywienie medyczne dla osób chorych (Nutricia). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz realizacja misji niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Poprzez wytwarzane produkty oraz realizowane projekty i programy - w myśl wspólnej wizji One Planet. One Health - spółki DANONE zachęcają do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień, a także przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju planety.
Przeczytaj więcej o DANONE na danone.pl.
Wszystko zaczęło się od małej rozlewni wody czerpanej ze źródeł leżących na terenie Żywieckiego Parku Krajobrazowego. Dzisiaj działamy w pięciu lokalizacjach zatrudniając blisko 600 pracowników, a nasze udziały wartościowe w rynku wody butelkowanej przekraczają 30%. Jesteśmy największym producentem wody butelkowanej w Polsce i od wielu lat niekwestionowanym liderem rynkowym. To dowód ogromnego zaufania, jakim konsumenci darzą nasze produkty.
Frédéric Guichard
Prezes Zarządu
Od października 2017 kieruje firmą Żywiec Zdrój S.A. jako Prezes Zarządu. Posiada 20 lat doświadczenia w sektorze FMCG i marek premium, w marketingu i rozwoju rynków eksportowych. Z DANONE związany jest od 1999r., w tym od 2009r. z branżą wód butelkowanych. Karierę w tym segmencie rozpoczął jako Dyrektor Marketingu odpowiedzialny za wody niegazowane, a następnie również gazowane w ramach takich marek, jak EVIAN, VOLVIC, BADOIT, LA SALVETAT. W 2014 roku objął stanowisko Dyrektora Generalnego w spółce EVIAN VOLVIC INTERNATIONAL. Ukończył studia inżynierskie w Ecole Nationale Superieure d'Arts et Metiers oraz marketing i komunikację w Ecole Supérieure de Commerce w Paryżu.
Inspirację
czerpiemy z górJesteśmy nieodłącznie związani z Beskidem Żywieckim, skąd pochodzi nasza firma i gdzie ma swoją siedzibę. Żywiecczyzna to nasza mała ojczyzna.
Obejrzyj film i zachwyć się pięknem natury, która nas inspiruje.
Ze szczególną troską dbamy o środowisko naturalne, tworzenie przyjaznego
miejsca pracy i wsparcie społeczności lokalnej. Dowiedz się więcejZywiec Zdrój prowadzi działalność w duchu społecznej odpowiedzialności biznesu. Przyświeca nam wizja One Planet. One Health, bo ludzie i planeta stanowią wspólny ekosystem, w którym jeden element nie może funkcjonować bez drugiego.
Pobierz raportprowadzonych w zakresie edukacji, ekologii i bezpieczeństwa
firm o najwyższym Indeksie Efektywnej Reputacji pod względem odpowiedzialności publicznej
przekazanych na programy społeczne, dotacje i darowizny oraz inwestycje i rozwój lokalnej infrastruktury
flagowych inicjatyw: Po Stronie Natury oraz Mamo, tato, wolę wodę!
Nasze zadanie to dbać o najwyższą jakość i bezpieczeństwo wydobywanej wody.
Jakość w Żywiec Zdrój
Na jakość składają się wszystkie doświadczenia towarzyszące konsumpcji produktu, czyli jego funkcjonalność, dostępność, odpowiedni czas i sposób podania. Jakość zależy od wielu różnorodnych czynników, które musimy uwzględnić. Obecnie nie skupiamy się tylko na dostarczaniu wysokiej jakości i bezpieczeństwie produktu, ale też silnie dążymy do zapewnienia wiarygodności, niezawodności i poczucia, że nasi konsumenci i klienci nie będą zawiedzeni naszym produktem czy serwisem. Niegdyś mówiono o kontroli jakości, która polegała na sprawdzaniu produktu i odrzucaniu tego, który nie spełniał wymagań. Dziś mówimy o zapewnieniu jakości, czyli kontroli całego cyklu życia produktu, na wszystkich jego etapach - od pomysłu, przez dostawców, fabryki, magazyny, transport, aż po półkę sklepową. Na jakość ma więc wpływ każdy pracownik naszej firmy.
Systemy zarządzania
Wysoka jakość oraz bezpieczeństwo wód i napojów są naszymi priorytetami. Dążymy do zaspokajania oczekiwań konsumentów, dostarczając bezpieczne i najwyższej jakości produkty, troszcząc się o środowisko naturalne oraz zapewniając odpowiednie warunki pracy. Wszystko w oparciu o Zintegrowany System Zarządzania w którego skład wchodzą normy: ISO 9001 - System Zarządzania Jakością, FSSC 22000 - System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, PN-N-18001 - System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy. Systemy są certyfikowane przez zewnętrzną, specjalizującą się w tym zakresie organizację, a ich funkcjonowanie jest co roku oceniane podczas audytów kontrolnych.
Bezpieczeństwo żywności
W kwestii bezpieczeństwa nie ma miejsca na kompromis. Każdy produkt musi być bezpieczny i zdrowy. Dlatego kontrolujemy wszystkie etapy produkcji i dystrybucji, dbając o jakość i bezpieczeństwo żywności. Wszystko po to, by na sklepowe półki trafiły produkty najwyższej jakości. Na zadowolenie związane z konsumpcją produktu mają wpływ nie tylko działania w fabryce, ale również wszystko to, co dzieje się w procesach poprzedzających produkcję i następujących po niej. Dlatego też dokładnie badamy wodę, surowce i opakowania naszych produktów. Nie tylko kontrolujemy proces produkcyjny w fabrykach oraz transport i dostawę, ale także monitorujemy standardy przechowywania i ekspozycji produktu na sklepowej półce. Opinia osób, do których finalnie trafiają nasze produkty, jest dla nas w tym zakresie niezwykle istotna.
ŻYWIEC ZDRÓJ S.A.
Cięcina, ul. Św.Katarzyny 187,
34-350 Węgierska Górka
FABRYKA W JELEŚNI
ul. Suska 46
34-340 Jeleśnia
FABRYKA W MIROSŁAWCU
ul. Sprzymierzonych 71
78-650 Mirosławiec
BIURO W WARSZAWIE
ul. Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa
Tel. 22 548 71 00
FABRYKA W RZENISZOWIE
Koziegłowy, ul. Spółdzielcza 77
42-350 Rzeniszów
FABRYKA W RADZIECHOWACH–WIEPRZU
ul. Przemysłowa 8,
34-382 Radziechowy - Wieprz
Nasza firma była wielokrotnie nagradzana za działalność biznesową. Zostaliśmy docenieni w różnorodnych rankingach i konkursach m.in. za jakość naszych produktów, siłę marek, działalność społeczną i osiągnięcia biznesowe.